Események

2020. VI. 29-30 Leendő ovisok szülői értkezlet 
2020. VII. 20-24. Az óvoda zárva tart

2018. XI. 11.
Szülői gondolatok a Márton napról
Vidám Márton-napi fényünnep, családi délután a Mikiegér csoportban

Immár hagyománnyá vált az óvodában a Márton nap megünneplése. Természetesen nem lenne teljes az ünnep előkészülete az alkotás öröme nélkül. Ennek keretében kreatív délutánra hívta meg a Mikiegér csoport a szülőket, ahol a gyermekekkel, Erzsike nénivel, Péter bácsival és Magdika nénivel együtt varrtunk, ragasztottunk, vágtunk, fontunk, így elkészítve a felvonulás kellékeit. Sötétedés után meggyújtottuk lámpásainkat és a gyerekekkel együtt énekelve, Márton-napi fénymenetet tartottunk az óvoda udvarán.

Hosszú előkészület előzte meg ezt a sikeres napot. A szülők „libasütit” készítettek otthon, melynek receptjeit Erzsike néni osztotta meg. Az óvodában az előző napokban a gyermekek már ráhangolódtak az ünnepre, libás játékokkal, Márton történetének megismerésével és egy élő liba találkozásával. Bébiételes üvegeket díszítettek fel, melyben egy led izzó utánozta a gyertya lángját, a Márton napi libát elkészítették a kicsik vattapamacsok ragasztásával egy előre megrajzolt liba formára, a remekművek a csillagban kiállításra kerültek.
A barkácsdélutánon a csoport nem csak a gyerekek hangjától volt most hangos, az apró székeken a szülők néztek kihívás elé, szorgos kezek serényen készítették, zoknikból, vattából, gombokból, fonalakból, vesszőkből, seprűnyelekből a csudásnál csudásabb, színes vesszőparipákat, melyet a gyerekek büszkén mutattak meg egymásnak és örömmel próbáltak ki trappolva, vágtatva, mint Márton lovag a csatában. Készült közben liba „nyaklánc” is a gyerekek által előre fonott fonalból, melyet egy valódi libatoll farok ékesített. Az óvodai program vidám tánccal, énekléssel folytatódott, elhangzott például a Száz liba egy sorban… Egyél libám, egyél már… Szent Márton története elevenedett meg a Szent Márton-dal című vers sorai által, melyet az egyik kisfiú mondott el a csoportból. Meleg citromos teával és liba alakú süteménnyel vendégeltünk meg egymást. Hiszen tudjuk a mondást: „Aki libát nem eszik, egész évben éhezik! Napjainkban a köpeny kettévágását egy sütemény kettétörése jelképezi, amit megosztunk valakivel, ezzel is jelképezve a felebaráti szeretetet.”- tudtuk meg az óvodapedagógusoktól. A hagyományhoz híven mi is megfeleztük egymással a süteményt, példát mutatva ezzel gyermekeinknek, akik örömmel tették ezt társaikkal. Sötétedés után bekapcsoltuk lámpásainkat és Márton-napi fénymenettel zártuk a délutánt, melyet egy kislány indított el ezekkel a szavakkal: „Szent Mártonnak ünnepén, égő lámpást viszek én, világítson mindig nékünk, ahol járunk, ahol élünk...” A kis fények, az énekhang hangulatosan járta át az óvoda udvarát. A Márton napi lámpás felvonulás a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt hivatottak hirdetni. A jó hangulatú hosszú, tartalmas délután végeztével mosolygós arcú kis pöttömök, kezükben a lámpások imbolygó fényével, vesszőparipákon nyerítve, voltak, akik lovagi páncélba bújva köszöntek el, vitték haza a lángot otthonaikba.
A jeles napon a hagyomány tiszteletén túl a szülői ház és az óvoda jó kapcsolatának erősítése is cél volt. Az óvoda és a család jó kapcsolata mindig pozitívan hat az óvodapedagógusok és gyerekek közötti kapcsolatokra is. Ez az ünnep nem csak arra jó, hogy a gyerekek tudását bővítsük, hanem arra is megfelelő alkalom, hogy összehozza egy délutánra a közösséget. A közös programok ereje mindig hatásos, értékközvetítő. 
A cikket írta: Zsédely Zsuzsa Szülő

Szent Márton-dal

Szent Márton hóban lovagolt,
lova a szélnél is gyorsabb volt.
Szent Márton lovagolt vígan,
meleg köpenybe burkoltan.
A hóban koldus vacogott,
nem viselt mást,hitvány rongyot.
"Ó, légy a segítségemre,
vagy megvesz az Isten hidege!"
Húzza Szent Márton a gyeplőt,
megáll a didergő előtt.
Szent Márton éles szablyája
a meleg köpenyt szétvágja.
Felét Szent Márton od'adja,
koldus hálásan fogadja,
de Szent Márton már vágtat el
köpenye másik felével.