2022. június 20. 
Szülői értekezlet a leendő kiscsoportosoknak
Kedves Szülők!

2022. június 14-én értesítést küldünk gyermekek óvodai felvételéről, vagy határozatot az elutasításról.
2022. június 20-án 17:00-kor szülői értekezletet tartunk a felvételt nyert gyermekek szüleinek. Kérem feltétlen jelenjenek meg, ez alkalommal a gyermekük nélkül.

Köszönettel: Béndek Gáborné-óvodaigazgató

2022. június 9. 
Elismerés óvodaigazgatónk számára

dij41Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata pedagógus nap alkalmából Béndek Gáborné óvodaigazgatónkat Székesfehérvár Oktatásáért díjban részesítette a Hiemer házban rendezett ünnepségen.   
A díjat azon pedagógusok kaphatják meg, akik a város oktatási életében kiemelkedő szakmai munkát végeznek. Óvodaigazgatónk 40 éve részese Fehérvár óvodai életének, melyből 36 évet óvodapedagógusként töltött, majd 2016-tól óvodánk igazgatójaként tevékenykedik.
Gratulálunk! 
https://www.szekesfehervar.hu/koszonet-a-pedagogusoknak-unnepseget-es-dijatadot-tartottak-a-hiemer-hazban
https://www.szekesfehervar.hu/?sfgallery=69759
https://www.feol.hu/helyi-kozelet/2022/06/koszonet-a-fehervari-pedagogusoknak-kepgaleriaval

 

2022. május 
Májusi eseményeink 
Óvodánk életében a május hónap sem nem telt események nélkül. Csoportjaink lázasan készülődtek az évzáró és búcsúzó ünnepélyekre, de mellette szívesen vállaltak részt különböző óvodai rendezvényeken.
-Május 6-án az egyik német nemzetiségi csoportunk, a Mókus csoport képviselte óvodánkat a székesfehérvári németek emlékére állított tábla avatásán. Német nyelvű énekekkel, dalos játékokkal készültünk erre a jeles napra. A játékfűzérrel nagy sikert arattunk.
Ugyancsak ezen a napon A Videoton Vállalat -hajdani alapítónk- nyugdíjasait köszöntötte óvodánk Kacsa csoportja anyák napja alkalmából. A Videoton Nyugdíjas Klub meghívására a csoport énekes-dalos játékfűzérrel, verssel köszöntötte a szépkorúakat, akik egykor még gyermekeiket járatták az óvodába. Sok örömet, és jó egészséget kívánunk nekik!
-A Zöld Világnapok közül  május 11-én a Madarak és Fák Napja következett a sorban. Csoportjaink kihasználták az óvoda udvar adta lehetőségeket illetve sétákat  szerveztek a közeli madaras és fás élőhelyekre. Ez alkalmomból számos élményt, tapasztalatot gyűjtöttek, mellyel hozzájárultunk a gyermekek  természet szeretetére nevelésére.
-Május 21-én óvodánk egyik nemzetiségi csoportja, a Mókus csoport szerepelt a XI. Fejér Megyei Német Nemzetiségi Napon, Etyeken. Gyermekeink egy német népi dalos játékfűzért adtak elő, mellyel nagy sikert arattak. A nap további részében a gyermekek megtekinthették a gyermek és felnőtt tánccsoportok előadásait. Délben finom ebéddel vendégelték meg a fellépő csoportokat.
A jövőben továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk a német nemzetiségi hagyományok ápolására, a Nemzetiségi Napokon való részvételre.
-Május 25- én  csatlakoztunk a Kihívás Napi programhoz így kicsik és nagyok egyaránt sportruhát húztak, hogy 15 perces mozgással együtt tegyünk testünk egészségéért. A nagyobbak óvodakerülő futáson vettek részt, míg a kisebbek tornával és szurkolással buzdították az idősebb korosztályt. 
-Május 27-én a a Zichy Ligetben megrendezésre kerülő Mesés Kiskertek versenyben vett részt a Kacsa csoport, ahol Glóbi születésnapját elevenítették meg. https://www.szekesfehervar.hu/ujra-meses-kiskertek-szinesitik-a-zichy-ligetethttps://www.feol.hu/helyi-eletstilus/2022/05/viragbol-szott-mesevilag-keszult-fehervaron-az-ovodasok-kezei-alatt
-Június 1-én óvodánk alapítványának a támogatásával, a szeptemberben iskolát kezdő gyermekeink számára a hagyományoknak megfelelően kisvonatos kirándulást szervezett a városban. A Barangolás Székesfehérváron útikalauz útvonalait érintve az óvodától indulva  Székesfehérvár főbb nevezetességeit, (Országalma, Püspöki Palota, Rózsa liget, Csónakázó tó, Bory vár) tekinthették meg a gyermekek.
Finta Beatrix Bereniké, Kovács-Béndek Adrienn óvodapedagógusok 
Képek

2022. IV. 22. 
Öko-napok a Gyöngyvirág Óvodában

foldnapja51

A környezeti nevelésre mindig kiemelt figyelmet fordítunk intézményünkben. Örökös Zöld Óvoda és Madárbarát Óvoda címek büszke birtokosaként, az Öko-hét az egyik legfontosabb eseménysorozat óvodánk életében. Célunk, hogy a játékos megvalósítás közben, a gyermekek személyiségévé váljon a környezettudatos magatartás, és később magukénak érezzék a fenntarthatóságot. A mindig, a Föld napjához időzített heti programokat egy adott téma köré építjük. Idén a földet, és a komposztálást választottuk.
Újraindítottuk az „Egy gyermek, egy palánta” akciónkat, melynek keretében mindannyian egy-egy saját palántát ültettünk. Ehhez a nagy, majdnem két hektáros udvarunk sok lehetőséget ad, fejlesztve a gyerekek kreativitását, és esztétikai érzékét. Felhasználtuk a nagy komposztálók tápanyagdús kincseit.
Csütörtökön kis komposztálókat készítettünk. Nagycsoportosaink a sajátjukat, míg a kisebbek csoportjaik komposztálóit alkották meg. Maguk gyűjtötték a fűnyesedéket, vágták, darabolták a gyümölcsöket, tépték az újságpapírt. Az elkészült komposztálókat maguk gondozzák tovább.
Pénteken ellátogatott hozzánk Katica és a Bogaras bácsi, akik a rovarvilág csodáit ismertették meg a kicsikkel és nagyokkal, sok játékkal, makettek és élő rovarok segítségével.
A korábban meghirdetett országos elemgyűjtő versenyen harmadik helyezést értünk el, a szülői támogatásoknak köszönhetően.
Hiszünk abban, hogy a sok lehetőséget rejtő, komplex, játékos megvalósítás hatásai beépülnek a gyerekek alakuló személyiségébe, ezen keresztül, környezettudatos felnőttként mindent megtesznek „Glóbiért”, a Földért.
Ha csak egy hangyabokányit tettünk is azért, hogy még évezredekig mesélhessünk erről a csodaszép, kék bolygóról, már megérte. Folytassuk!
Képek

Juhász Péter-óvodapedagógus

 

2022. IV. 6.
Köszönetnyilvánítás

menekultek

A jótetteket nem egy ember által megalkotott skálán, vagy mérlegek serpenyőiben mérik, mégis óriási súlyuk van. Olyan megfoghatatlanok, mégis érezhetőek, mint maga a szeretet, amely szétárad az igaz emberek szívében.

Ez a szeretet járta át minden porcikámat, mikor könnyek között az Önök névtelen adományait csomagoltuk az ukrajnai menekültek számára. A Gyöngyvirág Óvoda dolgozói nevében, ezúton szeretném megköszönni az Önök nagylelkűségét, emberiességét, társadalmi felelősségvállalását, melyet a szolidaritás nemes eszméje vezérelt.

Az Önök adományai nehéz sorsú emberek nehéz napjait tették elviselhetőbbé.

Hálásan köszönjük!
Szeretettel és tisztelettel:  A Gyöngyvirág óvoda dolgozói

2022. III. 22. 
Látogatás a Dinnyési Halgazdaságba

Óvodánk Katica csoportja a Víz világnapján Dinnyésredinnyes11 látogatott egy halgazdaságba. A gyerekek a borsszem nagyságú ikrákat, a keltetőt, a zsinórozott mesterséges tavakat és a lehalászás folyamatát élményszerű „idegenvezetés” mellett követhették nyomon. Belenézhettek egy csuka szájába és a különböző halfajtákat kis időre kézbe is foghatták. A Dinnyési-fertő Madárdal tanösvényének egyik megfigyelő tornyából a változó vízállású nádas védett madárfajait távcsövek segítségével is megcsodálhatták a gyerekek. 
Tervezünk az év hátralévő részébe egy madárgyűrűzéssel egybekötött túrát is e szikes legelőkkel szegélyezett mocsárvilágba. 

Körmendi Krisztina-óvodapedagógus
Képek

2022. III. 27.
Köszönet!

2021. őszén, lelkes szülői támogatással vágtunk bele a "Gondolkodj Akkusan"-elemgyűjtő versenybe. A négy hónapra kiírt verseny alatt összesen 1229 kg zárt energiatárolót gyűjtött a Gyöngyvirág ovi, amivel az előkelő harmadik helyezést értük el. Ez is mutatja, hogy a szülők nemcsak az óvodát támogatják szívesen, de fontosnak tartják a környezetvédelmi és fenntartható fejlődés iránti törekvéseinket is. A versenyt kiíró cég 50 ft-ot fizetett kilogrammonként, így a szülői segítséggel összegyjűjtött, csaknem 1.3 tonna elem 61450 ft-al támogatta óvodánk alapítványát. Ezúton szeretnénk megköszönni minden szülőnek aki hozzájárult célunk eléréséhez.  Nagyon köszönjük!

Juhász Péter-óvodapedagógus

2022. III. 22.
"Vigyázz a vízre, mert minden cseppje kincs!" 

viz21Óvodánk Örökös Zöld Óvodaként nagy hangsúlyt fektet a gyermekek környezettudatos nevelésére. Hagyományos ünnepeink közé tartoznak a Zöld napok, március 22-én a Víz világnapját ünnepeltük.
A gyermekek a témahét keretein belül megismerkedtek a vízzel, mint az egyik legfontosabb lételemünkkel. A hét célja volt, hogy a gyermekeinkben kialakuljon a természetszerető,- és védő magatartás.
A víz nem csupán nekünk, embereknek fontos, hanem a vízben és a vízparton élő élőlényeknek egyaránt. A gyermekek tapasztalatszerzési lehetőségét biztosítva, számos csoport ellátogatott Székesfehérváron található tavakhoz, ahol megetethették a kacsákat, hattyúkat.
Több csoportban készültek vízi állatok, akváriumok, amelyek a csoportokat és a faliújságokat ékesítették.
A hét zárásaként a gyermekek megtekintették a Habakuk Bábszínház előadásában Noé Bárkája meséjét. 
Finta Beatrix Bereniké-óvodapedagógus